De kosten voor een gebitsprothese worden in de meeste gevallen gedekt door uw basisverzekering.

De constructie

Zodra de implantaten vastgegroeid zijn in het bot, zijn er twee oplossingen om de prothese op zijn plaats te houden: drukknoppen of een staaf. Deze verbinding tussen de prothese en de implantaten wordt, evenals de nieuwe prothese, door uw eigen tandarts of tandprotheticus aangemeten, gemaakt en geplaatst.

Zijn implantaten bij iedereen toepasbaar?

In feite kunnen implantaten bij vrijwel iedereen worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan:
  • Het is een voorwaarde dat u in staat bent om het tandvlees rond de implantaten goed schoon te houden.
  • Er moet genoeg kaakbot zijn om implantaten te kunnen laten vastgroeien. In de meeste gevallen kunnen we met nieuwe technieken kaakbot laten ontstaan op plaatsen waar te weinig bot aanwezig is. Dit noemen we botopbouw. Op deze manier kan tegenwoordig met succes geïmplanteerd worden waar dat vroeger niet kon. Een vooronderzoek door de implantoloog maakt duidelijk of deze behandeling noodzakelijk is.
  • Het kaakbot moet gezond zijn.
  • De bloedsomloop in het tandvlees rond de eigen resterende tanden en kiezen moet goed en gezond zijn. Als het niet gezond is, dan moet het gezond worden gemaakt door goede verzorging en enkele bezoeken aan de mondhygiëniste. 

-----NEXTCOLUMN-----  "Een implantoloog van NKOI zal vooraf beoordelen of implantaten voor u een goede oplossing zijn."


Er zijn omstandigheden waarbij de implantaten mogelijk niet goed vastgroeien in het kaakbot. Bijvoorbeeld bij mensen die roken en/of veel alcohol drinken. Ook bij mensen met suikerziekte en mensen met osteoporose (‘botontkalking’) slaagt de behandeling niet altijd. Wanneer het implantaat niet goed is vastgegroeid in het bot, kan dit niet worden gebruikt voor het plaatsen van een prothese. Er zal dan een nieuwe behandeling moeten plaatsvinden. Een implantoloog van NKOI zal beoordelen of u in aanmerking komt voor het opnieuw uitvoeren van de implantaatbehandeling.


Wat zijn de kosten van implantaten?

Het plaatsen van de implantaten en het maken van een prothese is een arbeidsintensief en daardoor kostbaar traject.


Klikgebit

De kosten voor een gebitsprothese worden in de meeste gevallen gedekt door uw basisverzekering. Wel is er dan sprake van een verplicht eigen risico en een wettelijke eigen bijdrage.