Met implantaten heeft u levenslang een perfecte basis voor blijvende, esthetisch fraaie tanden.

Hoe gaat het in zijn werk

Stap 1  | Kennismaking en vooronderzoek
Stap 2 | Aanvraag bij de verzekeraar
Stap 3 | Voorbereiding
Stap 4 | Het implanteren zelf
Stap 5 | De genezingsperiode
Stap 6 | Controle van de implantaten
Stap 7 | Aanmeten van het gebit, kroon of brug

 

Stap 1 | Kennismaking en vooronderzoek

U maakt kennis met de implantoloog van NKOI. Deze zal nagaan of implantaten voor u een goede oplossing zijn. Daarvoor zal er worden gekeken of de mondgezondheid voldoende op orde is. Tevens wordt gecontroleerd of er voldoende kaakbot aanwezig is om implantaten te kunnen plaatsen. Vooraf sturen wij u een medische vragenlijst. U vult deze thuis in en neemt deze mee naar de kennismaking.

Zorgvraag en behandelprognose
Het is belangrijk dat u tijdens het vooronderzoek goed aangeeft wat uw gebitsklachten zijn. Aan de hand van deze klachten kan de implantoloog van NKOI aangeven of het resultaat van de aanbevolen behandeling de klachten zal wegnemen. 

Gebruikt u medicijnen?
Vraag uw apotheker dan om een actueel medicatieoverzicht (AMO) en neem dat ook mee met de medische vragenlijst. 

Overzichtsfoto's
In bijna alle gevallen wordt een overzichtsfoto van uw beide kaken gemaakt. Deze foto is nodig voor de beoordeling door de implantoloog en voor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar. 

Soms botopbouw
In de meeste gevallen is er maar één afspraak nodig voor het plaatsen van het implantaat, ook als er extra botopbouw nodig is. In specifieke gevallen moet de kaak eerst geschikt worden gemaakt voor implantaten en is een aparte afspraak voor de botopbouw nodig. Men moet dan rekening houden met een rustperiode van 3 tot 6 maanden om het nieuwe bot voldoende te laten genezen. Daarna kan het feitelijke implanteren plaatsvinden. Of botopbouw noodzakelijk is, blijkt uit het vooronderzoek. Er wordt dan ook aangegeven of de botopbouw tegelijkertijd kan plaatsvinden met het plaatsen van het implantaat of dat hiervoor een aparte afspraak gemaakt moet worden.Stap 2 | Aanvraag bij de verzekeraar

Wat zijn de kosten van implantaten?
Het plaatsen van de implantaten en het maken van een prothese is een arbeidsintensief en daardoor kostbaar traject.

Kroon- en brugwerk
De kosten voor het plaatsen van kroon- of brugwerk worden niet gedekt door uw basisverzekering. Hiervoor dient u een aanvullende verzekering te hebben, anders dient u de kosten voor de behandeling zelf te betalen. Neemt u voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Stap 3 | Voorbereiding

Kroon- en brugwerk
Als wij bericht krijgen dat de zorgverzekeraar met de behandeling akkoord gaat, nemen wij telefonisch contact met u op om een afspraak te maken voor de behandeling. 

Voorgeschreven medicijnen, op te halen bij uw apotheek
Zodra de afspraak is gemaakt, zal NKOI u een afspraakbevestiging sturen met recepten voor medicijnen. Die dient u op te halen bij uw apotheek.

De voorgeschreven medicijnen zijn in de meeste gevallen:
  • Een antibioticum om extra bescherming te geven tegen infecties.
  • Rustgevende en spierontspannende medicijnen (zo nodig / indien gewenst).
  • Pijnstillende medicijnen (alleen te gebruiken indien nodig).
  • Een desinfecterend spoelmiddel.
U krijgt van NKOI een uitgebreide instructie hoe en op welke momenten u deze medicijnen moet gebruiken. 

Let op: Indien u rustgevende medicatie heeft ingenomen, is het noodzakelijk dat u wordt gebracht en gehaald. U mag dan niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Ook is het onverstandig om alleen met het openbaar vervoer te reizen.

 

Stap 4 | Het implanteren zelf

De implantaten worden geplaatst onder plaatselijke verdoving. Als muziek u helpt te ontspannen, kunt u uw favoriete muziek meenemen op een iPod of MP3-speler. Nadat de verdoving is ingewerkt, wordt met een kleine boor een gaatje in het kaakbot geboord. In dat gaatje wordt het implantaat geschroefd. Nadat het implantaat geplaatst is, wordt het afgedekt met een dopje. Vervolgens wordt het omliggende tandvlees gehecht. In de meeste gevallen is de behandeling binnen een uur achter de rug. Als er ook botopbouw nodig is, zal de behandeling langer duren. De verwachte behandelduur vindt u terug op de afspraakbevestiging die u van ons ontvangt. 

Extra cosmetische fase
Voor een mooier cosmetisch resultaat, bijvoorbeeld als het gaat om een implantaat voor een voortand, wordt soms een extra behandeling ingelast. Dan wordt het gehele implantaat bij de plaatsing afgedekt door tandvlees. Tijdens de extra behandeling wordt, via een klein sneetje in het tandvlees, een zogenaamd ‘healing abutment’ geplaatst. Hierdoor wordt het tandvlees extra ‘opgerekt’, wat het cosmetisch resultaat verbetert. Na plaatsing van dit healing abutment moet het tandvlees 2 weken genezen. Tijdens deze extra behandeling zal de implantoloog ook de controle van de implantaten uitvoeren.Stap 5 | De genezingsperiode

Nadat de implantaten zijn geplaatst, moeten ze goed vastgroeien. Tijdens deze periode moet het tandvlees genezen (1 à 2 weken) en het implantaat zal in 2 tot 4 maanden met het bot vergroeien. De eerste weken na de operatie is het raadzaam om zachter voedsel te eten. Dit bevordert het genezingsproces.

Klikgebit: Twee weken na het plaatsen van de implantaten zullen de hechtingen door uw tandarts worden verwijderd en kan uw bestaande prothese worden aangepast aan de nieuwe vorm van de kaak.

Tot die tijd adviseren wij u de prothese zo minimaal mogelijk te gebruiken en er zeker niet mee te kauwen. Het tandvlees rond de implantaten moet goed kunnen genezen. De bestaande prothese dient u zeker ’s nachts niet te dragen.

 

Stap 6 | Controle van de implantaten

Na ongeveer 12 weken, als het implantaat is ingegroeid, vindt er nog een controle door de implantoloog plaats. Deze controleert, mede op basis van een foto, of het implantaat voldoende is vastgehecht om belast te mogen worden. De bevindingen worden doorgegeven aan uw tandarts, die de behandeling dan verder van de implantoloog overneemt.

 

Stap 7 | Aanmeten van het gebit, kroon of brug

Om de prothese goed te kunnen aanmeten, worden er eerst afdrukschroefjes in het implantaat geschroefd. Hiermee wordt een afdruk gemaakt. Op deze manier weet de tandtechnicus precies hoe de implantaten (op welke plaats en onder welke hoek) in uw kaak geplaatst zijn en kan er een perfect passende prothese worden gemaakt.